De sport kleedkamer wordt steeds groter

De kleedkamer speelt bij veel sporten een belangrijke rol. Hier bereiden teamleden zich voor op een wedstrijd en begeleiden de veteranen de rookies in het team. De kleedkamers zijn in een aantal opzichten steeds indrukwekkender geworden. Hieronder staan een aantal gebieden waarop de kleedkamers van sporters zich hebben ontwikkeld.

Grootte van de lockers

Individuele lockers worden steeds groter, net zoals de hele kleedkamer zelf. Soms worden het zeer functionele rechthoekige ruimten met gangen of rijen. Soms staat elke locker langs de buitenste wand. De kleedkamers worden in het algemeen ruimer opgezet en de persoonlijke locker wordt steeds breder.

De grootte van de locker kan worden bepaald door de eisen van de gegeven sport. Voetballers hebben meer materiaal op te slaan dan basketballers, hockey en lacrosse keepers hebben meer apparatuur dan hun teamgenoten. Hun lockers zullen dus groter zijn dan die van anderen in dezelfde kamer.

Teams die uniforme handelingen uitvoeren, kunnen ervoor kiezen om materialen op te slaan in de individuele lockers voor spelers. Veel materiaalmannen zijn op zoek naar manieren om extra helmen of handschoenen of schoenen op te bergen, waardoor extra ruimte nodig is in de lockerkast.

Samenstelling

Hoe een kleedkamer van een team is ingericht kan ook per sport verschillen. Het relatief kleinere team bij basketbal leent zich voor een cirkelvormig opstelling van lockers. Voor voetbal wil je soms dat de kleedkamer indruk maakt. Je loopt dan de kleedkamer in, wat een enorme ruimte van speciaal afgewerkte kasten is. Er is bijzondere verlichting en het is een indrukwekkende kleedkamer.

Een team kan ervoor kiezen de lockers vlakbij elkaar te zetten, wat goed is voor het teamgevoel en de band van sporters onderling. Een bredere opzet creëert juist meer een indrukwekkende ruimte, maar zorgt wel voor afstand tussen de spelers. Ook het aantal gangpaden is van belang: veel gangpaden is functioneel maar wellicht niet goed voor de teamspirit.  

De coaches willen dat kleedkamers unieke gemeenschappelijke ruimten zijn, dus ze hebben voorkeur voor grotere, open ruimtes en ze willen geen oude ruimten met nissen en steegjes. Zo kan de coach vanuit één centrale plek met het hele team communiceren.

De sfeer

Een kleedkamer moet in de eerste plaats functioneel zijn en aan de dagelijkse behoeften van de spelers voldoen. Maar er wordt niet voorbijgegaan aan de dubbele rol van de huidige teamruimten. Veel van de coaches en materiaal managers willen de kleedkamer kunnen omtoveren tot een promotieruimte. Dit vraagt om geïntegreerde banken in plaats van individuele stoelen, evenals kastdeuren om rommel te kunnen verbergen.

Het kan ook uitlopen op LED-verlichting of platte schermen in de lockerkast waar spelers hun persoonlijke training of schema kunnen zien. Met allerlei technische snufjes kan er weer indruk gemaakt worden tijdens wervingsdagen.

De kleedkamers van vandaag de dag kunnen verschillende vormen aannemen om een scala aan teamfilosofieën te weerspiegelen. Toch weerspiegelt de aankleding of indeling vaak de filosofie van de coach. Je ziet snel genoeg of de kleedkamer is ingericht om te relaxen of om er te werken.

Geef een antwoord